Bardzo zła dieta, opierająca się na wysoko przetworzonych produktach, jedzeniu typu fast food, brak wystarczającej ilości owoców i warzyw na co dzień, w ostatnim czasie występuje u coraz większej ilości osób. Konsekwencją takich nieprzemyślanych i bardzo nierozsądnych wyborów, może być bardzo niski poziom błonnika zawartego w naszej codziennej diecie. Jakie produkty zawierają dużo błonnika, to pierwsze pytanie jakie zadamy po podjęciu decyzji o zmianie naszych nawyków.
Bogate w błonnik są takie produkty spożywcze, jak owoce, zboża, nasiona roślin strączkowych, otręby, produkty pełnoziarniste, warzywa. Dokonując zakupów i wybierając konkretne produkty spożywcze, możemy natknąć się na różne opisy na etykietach, z którymi warto się zapoznać. W przypadku, gdy na etykiecie widnieje napis „źródło błonnika pokarmowego”, oznacza to, że jego zawartość wynosi przynajmniej 3 g na 100 g produktu lub 1, 5 g na 100 kcal. Jeśli jednak zobaczymy napis głoszący „wysoka zawartość błonnika pokarmowego”, to możemy być pewni, że w tym konkretnym produkcie znajduje się co najmniej 6 g błonnika na 100 g produktu lub 3 g na 100 kcal. Dlatego przy kolejnych zakupach spożywczych, warto pamiętać o tych oznaczeniach i wybierać rozsądnie.